W dniach od 22 do 24 marca rynek w Tarnowie zmieni się w miejsce pełne świątecznych atrakcji. Przez cały ten weekend będzie tam trwał jarmark o nazwie „Wielkanocne śniadanie”. Serce tego wydarzenia stanowić będzie kiermasz, na którym znajdą się produkty związane z Wielkanocą, lokalne towary i wytwory rzemiosła artystycznego. Ale to nie wszystko – organizatorzy przewidzieli również różnorodne pokazy kulinarne z elementami degustacji, nazywane „live cooking”. Każdego dnia kucharz będzie dzielił się sekretami przygotowywania innej potrawy wielkanocnej. Dodatkowo, uczestnicy będą mogli skorzystać z bezpłatnych wycieczek enomeleksem po Tarnowie oraz uczestniczyć w świątecznych warsztatach.
Gmina Ryglice (Centrum Kultury w Ryglicach) zapewni stoisko, gdzie będzie możliwe malowanie twarzy oraz uczestnictwo w warsztatach tworzenia palm wielkanocnych. Przy stoisku „Malowany Miś” z kolei będzie można znaleźć pamiątki związane z Wielkanocą i Zalipiem oraz obejrzeć pokaz malowania tradycyjnych zalipiańskich motywów. Całość trzydniowej imprezy urozmaicą występy regionalnych zespołów folklorystycznych „Zalasowianie” i „Mali Zalasowianie”.
Jarmark będzie otwarty w piątek od 13 do 18, w sobotę od 10 do 18, a w niedzielę od 10 do 17.
Enomeleksy ruszą w trasę spod siedziby Tarnowskiego Centrum Informacji (Rynek 7) według ustalonego harmonogramu: w piątek (22 marca) o godzinach: 13.00-14.00, 14.15-15.15, 15.30-16.30 oraz 16.45-17.45, w sobotę (23 marca) o godzinach: 10.00-11.00, 11.15-12.15, 12.30-13.30, 13.45-14.45, 15.00-16.00 i w niedzielę (24 marca) o godzinach: 10.00-11.00, 11.15-12.15, 12.30-13.30, 13.45-14.45, 15.00-16.00.
Zgromadzenie na warsztaty planowane jest w Multimedialnym Centrum Artystycznym i obejmuje trzy różne tematy: tworzenie pisanek „Jajo, jajko, jajeczko” (środa, 20 marca., godz. 16.00-18.00), tworzenie palm wielkanocnych „Palma do nieba” (czwartek, 21 marca, godz. 16.30-19.00) oraz warsztaty kulinarne związane z kuchnią świąteczną „Pyszna Wielkanoc” (wtorek, 26 marca, godz. 10.00-14.00 i 15.00-19.00).
Organizatorem wydarzenia jest Tarnowskie Centrum Informacji, które działa we współpracy z Tarnowską Organizacją Turystyczną, zarządcą marki EnoTarnowskie. Wydarzenia są realizowane w ramach projektu Tarnów „Nowe Spojrzenie” i sfinansowane ze środków Norweskiego Mechanizmu Finansowego.